Καταφύγιο Γκιώνας

Το βουνό

Η ονομασία Γκιώνα επικράτησε στο αρχαίο όνομα Ασέληνα Όρη, που δόθηκε στο βουνό αυτό, που μόνο η θεά Σελήνη επισκεπτόταν για να συναντηθεί σε κάποια από τις σπηλιές του με τον Ενδυμίωνα, που ο Δίας τον έκανε να κοιμάται αιώνια και να μη χάνει την ομορφιά και τη νεότητα του για χάρη της θεάς.Οι σκιερές – ανήλιες και ασέληνες – πλαγιές της Ρεκά και νότια της Καλοσκοπής, αποδόθηκαν στο ότι η Σελήνη, όταν περνούσε από το βουνό, έμπαινε στη σπηλιά του Ενδυμίωνα και δεν φώτιζε στο βουνό, που έτσι ονομάσθηκε Ασέληνο.

Μεγάλος ορεινός όγκος στο Ν. Φωκίδας βόρεια από την ‘Αμφισσα – Λιδόρικι. Χωρίζεται από τα Βαρδούσια με το Μόρνο ποταμό. Βουνό κατάφυτο από έλατα και κέδρους. Αποτελείται όπως και ο Παρνασσός από ασβεστολιθικά στρώματα. Η Γκιώνα είναι ανεπιφύλακτα το σπανιότερο ορεινό φυσικό οικοσύστημα της Στερεάς 

Ελλάδας. Η υψηλότερη κορυφή της Γκιώνας είναι η Πυραμίδα  (2.510μ.).

Στη Γκιώνα , νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του λύκου ( canis lupus ) στην Ελλάδα, έχει επιβιώσει ένας πολύ μικρός πληθυσμός αγριόγιδων ( rupicapra , rupicapra balcanica δηλαδή τα σαμονά των ‘Αλπεων! ) καθώς και πολλά είδη αρπακτικών πουλιών όπως δύο είδη κοράκων ο pyrocorax pyrocorax και ο pyrocorax graculus.

Η Γκιώνα έχει πάρα πολλά αναρριχητικά πεδία όπου έχουν γίνει αξιόλογες αναρριχήσεις, έχει δε και τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων πάνω από το χωριό Συκέα. Κοντά στο χωριό Συκέα υπάρχει και το ωραιότατο σπήλαιο Ζωοδόχος Πηγή ( Αρσαλή ) με εντυπωσιακό διάκοσμο.

Το καταφύγιο

Oνομασία: Γρηγόρης Περδίκης (15/9/1980)
Ημ. Εγκαινίων: 20 Σεπτεμβρίου 1959
Τοποθεσία: Λάκκα Kαρβούνη

Yψόμετρο: 1.753 μέτρα
Xωρητικότητα: 20 άτομα
Φωτισμός: Λάμπες υγραερίου
Θέρμανση: Tζάκι – 2 Ξυλόσομπες
Yδροδότηση: Το καταφύγιο διαθέτει τρεχούμενο πόσιμο νερό πηγής.
Kουζίνα: Οργανωμένη (Πετρογκάζ – σκεύη κ.λ.π.)

Πρόσβαση
1. Aπό το χωριό Βίνιανη υψόμ.: 520μ.,πεζοπορία 6  ώρες περίπου (ανάβαση από την χαράδρα της Pεκάς).
2. Aπό το χωριό Kαλοσκοπή:
α) Πεζοπορία: 5 ώρες περίπου
β) Oδικώς (μόνο το καλοκαίρι): 22 χλμ. χωματόδρομος και από εκεί 20 λεπτά πεζοπορία.

Εργασίες στο καταφύγιο της Γκιώνας:
Tο καταφύγιο της Γκιώνας, για όσους δεν το έχουν επισκεφθεί, είναι χτισμένο στη Λάκκα Kαρβούνη, σε ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο. Eίναι το μοναδικό που υπάρχει στο βουνό αυτό. Τα τελευταία χρόνια, ο Π.O.A. έχει προβεί μια συστηματική προσπάθεια ανακαίνισής του. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυδάπανο έργο, καθώς το καταφύγιο απέχει αρκετά από τον κοντινότερο δασικό χωματόδρομο, οπότε τα υλικά, οι προμήθειες και τα ξύλα πρέπει να μεταφέρονται με τα χέρια. Παρά τις δυσκολίες, το έργο έχει κάνει σημαντικές προόδους.

Γνωρίζουμε ότι μένουν πολλά να γίνουν. Όμως ελπίζουμε, πως ακόμη και με αυτά, η εικόνα του καταφυγίου μας έχει γίνει πολύ πιο φιλόξενη. Eυχόμαστε να προσφέρει τη ζεστασιά και την ασφάλεια που κάθε ορειβάτης περιμένει, μετά από την πορεία του στα μονοπάτια της Γκιώνας.

Διαδρομές

  1. Βίνιανη (520 μ.) – Ρεκά – Λάκα Καρβούνη – Πυραμίδα
  2. Βίνιανη (520 μ.) – Ρεκά – Λάκα Καρβούνη – Πυραμίδα (2510 μ.) – Λαζόρεμα – Συκιά (720 μ.)
    (Διάσχιση 2 ημέρες 6 + 8 ώρες)
  3. Καλοσκοπή – Μνήματα – Πυραμιδα
  4. Καλοσκοπη – Μνήματα – Κριθαρόλακα – Λάκα Καρβούνη (Καταφύγιο) – Διάσελο Πυραμίδας, Πλατυβούνας – Βαθιά Λάκα – Λαζόρεμα – Συκιά – Αθ. Διάκος – Προφ. Ηλίας – Σταυρός – Μετερίζια – Αρτοτίνα
  5. Λευκαδίτι – Τραγονόρος – Λάκα Καρβούνη (Καταφύγιο) Διάσελο Πυραμίδας, Πλατυβούνας – Βαθιά Λάκα – Κορυφή Πύργος – Στρώμη
  6. Προσήλιο – Βίνιανη – Κορυφή Προφ. Ηλίας

Νέα και Ανακοινώσεις:

Μεγάλη ανακαίνιση του καταφυγίου Γκιώνας

Το φθινόπωρο του 2012, αντικαταστήσαμε τα παλαιά σιδερένια κουφώματα του καταφυγίου μας στην Γκιώνα, με συστήματα αλουμινίου τελευταίας τεχνολογίας, υβριδικά, θερμοδιακοπτόμενα, με διπλά τζάμια. Η αντικατάσταση αυτή έγινε δυνατή με την αρωγή των χορηγών μας EUROPA PROFIL Aλουμίνιο ΑΒΕ και  TECHNALCO – Aθανάσιος Κομίνης. Επίσης μονώσαμε κατά της υγρασίας τους αρμούς της τοιχοποιίας  του καταφυγίου, εξωτερικά,  αποκαταστήσαμε τα διαβρωμένα από την υγρασία εσωτερικά επιχρίσματα, και βάψαμε τα εσωτερικά τοιχώματα, ανυψώσαμε τις καμινάδες στις δύο σόμπες που κάπνιζαν, καθιστώντας τις λειτουργικές. Βελτιώσαμε την ροή του πόσιμου νερού που φθάνει μέχρι την κουζίνα μας. Αντικαταστήσαμε τα παλαιά ξύλινα δοκάρια και τις σανίδες των κοιτώνων με νέα και στηρίξαμε ασφαλώς την κουπαστή.  Εξοπλίσαμε την αποθήκη μας με δύο τόνους καυσόξυλα και προμηθευτήκαμε φορητή τουαλέτα, μέχρις ότου μπορέσουμε να αποκτήσουμε μόνιμη. Το 2016 και το 2017 προβήκαμε σε ενίσχυση του χώρου των κοιτώνων και βαφή όλων των εσωτερικών τοίχων και ερμαρίων. Τώρα πλέον το καταφύγιο μας απέκτησε μια σύγχρονη λειτουργική μορφή και προσφέρεται για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.