δραστηριοτητες

γινε ενα με την περιπετεια

Πεζοπορία
Πεζοπορία

Είναι η δραστηριότητα του περπατήματος στη φύση, με σκοπό την ψυχαγωγία και τη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον. Η πεζοπορία είναι για τους περισσότερους η εισαγωγική δραστηριότητα στη φύση και το βουνό, λόγω της μικρότερης τεχνικής δυσκολίας και επικινδυνότητας, αλλά και των μικρότερων απαιτήσεων σε εξειδικευμένο εξοπλισμό. Αυτό που καθορίζει τη δυσκολία μιας πεζοπορική διαδρομή είναι συνήθως το μήκος (διάρκεια) και η υψομετρική διαφορά. Οποιοσδήποτε με στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συμμετέχει στις εύκολες πεζοπορικές εξορμήσεις μας, ξεκινώντας δοκιμαστικά από αυτές με ΒΔ1.

Ποδηλασία

Ο ΠΟΑ ήταν ίσως ο πρώτος ορειβατικός σύλλογος που ενσωμάτωσε στο πρόγραμμά του εξορμήσεις ποδήλατου βουνού, κάποιες μάλιστα με διανυκτέρευση σε καταφύγια ή σκηνές.

ποδηλασία
Ορειβατικό σκι

Το ορειβατικό σκι είναι μορφή χιονοδρομίας απεξαρτημένη από τον εξοπλισμό των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς περιλαμβάνει και την ανάβαση με τα σκι, με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού χιονοδρομίας (πέδιλα, δέστρες, μπότες, φώκιες). Καθώς διεξάγεται εκτός των ελεγχόμενων περιοχών των χιονοδρομικών κέντρων, απαιτεί γνώσεις ορειβασίας (προσανατολισμός, χρήση πιολέ - κραμπόν κλπ). Αποτελεί ουσιαστικά ένα «εργαλείο» για τον ορειβάτη, καθώς του επιτρέπει να κινείται σε συνθήκες χιονιού ή να καλύπτει αποστάσεις που με τα πόδια θα ήταν απαγορευτικές. Ο ΠΟΑ έχει δραστήρια ομάδα ορειβατικού σκι που διοργανώνει διασχίσεις τόσο των ελληνικών βουνών όσο και βουνών του εξωτερικού. Στις περισσότερες ορειβατικές αναβάσεις δίνεται μέριμνα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και σκιέρ. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΟΑ διοργανώνει ετήσια Συνάντηση Ορειβατικού Σκι με βάση το ανακαινισμένο καταφύγιο της Γκιώνας, ενώ φέτος διοργάνωσε για πρώτη φορά και Σχολή Ορειβατικού Σκι

Ορειβατικό σκι
Αναρρίχηση
Αναρρίχηση

Αναρρίχηση είναι η ανάβαση σε απόκρημνη επιφάνεια βράχου ή τεχνητής πίστας που προσομοιάζει βράχο. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αναρρίχησης ανάλογα με τη μορφολογία του βράχου και την ασφάλιση (αθλητική αναρρίχηση, αναρρίχηση βουνού, αλπική αναρρίχηση κλπ), με το είδος της κίνησης (ελεύθερη / τεχνητή), ενώ οι αναρριχητικές διαδρομές χαρακτηρίζονται και από το βαθμό δυσκολίας τους, ο οποίος μπορεί να δίνεται σε ένα από τα πολλά υπάρχοντα συστήματα βαθμολόγησης (δημοφιλέστερα στην Ελλάδα το γαλλικό για την αθλητική αναρρίχηση και το UIAA για την αναρρίχηση βουνού). Ο ΠΟΑ καλλιεργεί τη δραστηριότητα υλοποιώντας Σχολές Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων / Μέσου Επιπέδου, βάσει του εκπαιδευτικού κανονισμού της ΕΟΟΑ. Στο εκπαιδευτικό δυναμικό του περιλαμβάνονται δύο Οδηγοί Βουνού , ένας Εκπαιδευτής Αναρρίχησης και δύο Βοηθοί Εκπαιδευτές Αναρρίχησης. Κάθε χρόνο ο ΠΟΑ διοργανώνει αναρριχητικές συναντήσεις για τα μέλη του και συμμετέχει στην Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση. Οι συναντήσεις αυτές, πέρα από μια καλή ευκαιρία συνάντησης των μελών, δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους των σχολών να σκαρφαλώσουν με πιο έμπειρους αναρριχητές και να δοκιμάσουν διαδρομές στις πιθανόν να μην είχαν την αυτοπεποίθηση να κάνουν μόνοι τους. Τέλος, από την αρχή του 2016 έχει δημιουργηθεί ομάδα αγωνιστικής αναρρίχησης με προπονητή των Αντώνη Σκευοφύλακα, Εκπαιδευτή Αναρρίχησης και υπεύθυνο λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης Rockway.